Ai grijă de sănătatea dinţilor tăi!

Spală-te pe dinţi de două, maximum de trei ori pe zi
Mergi la medicul dentist în mod regulat
Adoptă o dietă sănătoasă şi echilibrată


Cunoaște comunitățile defavorizate din noul program Zâmbește România – Salvați Copiii, pentru tratamente dentare gratuite

Statisticile îngrijorătoare se nasc de multe ori din mediul rural: o periuță de dinți schimbată o dată la 10 ani și un tub de pastă de dinți o dată la 2 ani și jumătate1.

Prin obiectivul campaniei de a ridica poziția României în statisticile Europene privind igiena orală, Zâmbește România intră prin acest program în comunitățile defavorizate, sprijinite de partenerii noştri de la Salvați Copiii România, și așează acești copii fie în băncile cursurilor de educație pentru igienă orală, fie pe scaunul medicului dentist, pentru a rezolva problema de sănătate cu care se confruntă.

După ce anul trecut am oferit tratamente dentare gratuite pentru peste 650 de copii din comunitățile Gorbănești și Dumești, din județele Botoșani și Vaslui, anul aceste mergem în trei comunități din județele Iași, Suceava și Piatra Neamț.

Comuna Ciprian Porumbescu, județul Suceava

Comuna în care s-a născut Ciprian Porumbescu, în satul Stupca, are astăzi o populație de aproximativ 4000 locuitori, dintre care aproape un sfert sunt de etnie romă.

Principalele surse de venit și existență vin din agricultură și munca la pădure. Pe timp de vară, spre exemplu, își câștigă existența din culesul fructelor de pădure, petrecând aproape toată perioada departe de casă, în zonele turistice precum Vatra Dornei - Mestecăniș.

Când au o problemă de sănătate, oamenii apelează la un dispensar medical și la un cabinet stomatologic, unde vine un medic dentist din Republica Moldova, numai trei zile pe săptămână.

Comuna Vânători Neamț, județul Neamț

Comuna are aproximativ 7500 de locuitori și o comunitate de romi tradiționali-căldărari care se confruntă cu o întreagă serie de probleme, derivate din stilul de viață și tradiții: nivelul foarte scăzut de educație (majoritatea membrilor comunității sunt analfabeți), mediu insalubru, igiena precară, căsătorii la vârste mici (mame adolescente), infracționalitate și delicvență juvenilă, cerșetorie, alimentarea cu resturi alimentare din pubele.

Conform rapoartelor întocmite la nivelul comunei Vânători-Neamț în anul 2010 și prezentate de Carmen Andrei, mediator sanitar și angajat al primăriei din localitate, 40% din copiii de etnie romă sunt subnutriți, înfometați și izolați, ceea ce a implicat o rată a mortalității infantile în rândul romilor mai mare decât în rândul copiilor români.

Comuna Mironeasa, județul Iași

Cei aproximativ 5000 de oameni din cele trei sate ale comunei Mironeasa își ocupă zilele cu activități agricole, creșterea animalelor sau prelucrarea lemnului. În comună sunt trei cabinete medicale și o singură farmacie, la care oamenii merg atunci când durerea devine greu de suportat şi când au timp.

„Pentru comunitatea noastră programul de igienă orală și de consultații este binevenit. Avem un număr mare de copii și credem că vizita acestora la medicul dentist și împrietenirea cu acesta o să aibă un mare succes. Campania aceasta dă prilejul să se facă mai mult pentru sănătatea copiilor din mediu rural", Liliana Tănase, asistent social comuna Mironeasa (Județul Iași), voluntar Salvați Copiii.

Potrivit studiului Zâmbește România din 2013, 75% dintre copiii între 5 și 13 ani au carii pe dinții temporari, în medie. Conform aceluiași studiu, în Iași, prevalența cariilor pe dinții temporari este de 71,4%.


1Studiul Zâmbește România pentru evaluarea stării de sănătate orală la populaţia şcolară din România, pe un grup de 6.786 de elevi vârste curpinse între 5 și 13 ani, din 7 oraşe (București, Iași, Constanța, Timișoara, Cluj, Oradea, Craiova), aprilie-decembrie 2013, coordonat de Conf. Mihaela Adina Dumitrache, Disciplina de Sănătate Orală, UMF Carol Davila, București.

Află mai multe despre cum poţi avea grijă de sănătatea zâmbetului tău!

Află mai multe
Află mai multe
Află mai multe
Află mai multe
Vezi lista

Consultaţii stomatologice gratuite

Detartraj gratuit în cabinetele marcate cu iconiţa

Mărci deținute de sau licențiate societăților din grupul GSK. ©2017 aparține grupului de companii GSK sau utilizatorilor licențiați.
Termeni și condiții de utilizare   Politica de confidențialitate   Contact   Cookie-uri