Ai grijă de sănătatea dinţilor tăi!

Spală-te pe dinţi de două, maximum de trei ori pe zi
Mergi la medicul dentist în mod regulat
Adoptă o dietă sănătoasă şi echilibrată


înapoi la Principalele probleme

Alimentația modernă și sănătatea dinților

Multe dintre alimentele şi băuturile care fac parte din dieta noastră modernă - inclusiv băuturile carbogazoase, sucurile de fructe, vinul, ceaiurile din fructe, anumite fructe și legume - conţin acizi care pot slăbi smalţul dinţilor şi în timp pot fi un factor cauzal major al uzurii dentare. Gândește-te la dieta ta zilnică – dacă există cel puţin 4 momente în fiecare zi în care consumi alimente sau băuturi acide ai putea fi expus la riscul de apariţie a eroziunii acide.

În timp, substanţele acide din alimentaţia zilnică pot avea un efect de deteriorare a danturii, deoarece determină dizolvarea mineralelor esenţiale şi facilitează îndepărtarea smalţului dinţilor.Eroziunea acidă este ireversibilă. Odată afectat smalțul dinţilor, refacerea lui nu este posibilă.

Este posibil ca şi dinţii mei să fie afectaţi de eroziunea acidă?

Un studiu recent* arată că 30% dintre adulţii tineri (cu vârsta între 18 şi 35 de ani) prezintă semne de uzură dentară.În plus, s-a constatat că persoanele care consumă frecvent alimente cu conţinut acid prezintă niveluri mai înalte de uzură dentară.

Cum pot afla dacă am eroziune acidă?

Este posibil ca primele stadii ale eroziunii acide să fie greu de observat de aceea îți recomandăm să te adresezi medicului dentist.

Acesta va evalua nivelul de risc la care ești expus în funcţie de obiceiurile alimentare şi îți va examina dantura pentru a identifica eventuala prezenţă a unor semne incipiente de eroziune acidă. Poate că acum dinţii au un aspect sănătos, însă există anumite efecte incipiente ale eroziunii acide care pot fi recunoscute cu ocazia controalelor stomatologice periodice:

 • Vulnerabilitate-substanţele acide din alimentele şi băuturile pe care le consumi zilnic pot face smalţul vulnerabil, astfel încât acesta devine mai uşor de îndepărtat de pe suprafaţa dinţilor;
 • Subţiere- dispariţia treptată a smalţului determină subţierea vizibilă a dinţilor;
 • Aspect transparent sau translucid- pe măsură ce smalţul se subţiază, marginile dinţilor pot căpăta un aspect translucid sau transparent;
 • Îngălbenire- pe măsură ce smalţul este îndepărtat, stratul de culoare galbenă aflat sub acesta poate deveni mai vizibil;
 • Aspect lipsit de strălucire- pe măsură ce smalţul este îndepărtat, dinţii îşi pot pierde strălucirea şi vor căpăta un aspect mat;

Cum pot împiedica apariţia eroziunii acide?

Există o serie de măsuri de prevenţie pe care le poţi aplica pentru a-ți proteja stratul de smalţ împotriva efectelor eroziunii acide.

SENSODYNE® PROSMALŢ™ este recomandat de către medicii dentişti pentru protecţia smalţului împotriva efectelor eroziunii acide. SENSODYNE® PROSMALŢ™ - MARCA NR. 1 RECOMANDATĂ DE MEDICII DENTIŞTI DIN ROMÂNIA** Pasta de dinţi SENSODYNE® PROSMALŢ™ are o formulă optimizată, cu fluor care ajută în mod activ la întărirea stratului de smalţ vulnerabil.** * Pasta de dinţi SENSODYNE® PROSMALŢ™ ajută la creşterea rezistenţei împotriva atacurilor ulterioare ale substanţelor acide.*** Pasta de dinţi şi periuţa de dinţi SENSODYNE® PROSMALŢ™ au fost special concepute pentru a minimiza agravarea eroziunii acide***. Pasta de dinţi din gama SENSODYNE® PROSMALŢ™ oferă de asemenea beneficiile unei paste de dinţi pentru utilizare zilnică.


Utilizată de două ori pe zi, ajută la:

 • Protecţia împotriva efectelor eroziunii acide
 • Protecţia împotriva cariilor
 • Menţinerea sănătăţii dinţilor şi gingiilor
 • Curăţarea şi împrospătarea cavităţii bucale

Pasta de dinţi SENSODYNE® PROSMALŢ™ este potrivită şi pentru persoanele cu dinţi sensibili***

SENSODYNE® PROSMALŢ™ Junior este o pastă de dinţi special concepută pentru protecţia dinţilor vulnerabili ai copiilor împotriva cariilor dentare şi a eroziunii acide ***

Ce altceva mai pot face pentru a preveni uzura dentară?

 • Nu renunţa la alimentele sănătoase din alimentaţie, mai ales la fructe, însă încearcă să identifici o manieră nouă de a le consuma.
 • Nu ţine prea mult timp în gură băuturile acidulate. Multe băuturi, mai ales cele acidulate, pot contribui la eroziunea acidă. Încearcă să bei cu paiul sau renunţă la ele şi bea apă sau lapte.
 • Folosește o apă de gură cu conţinut de fluor (cum ar fi apa de gură SENSODYNE® Gentle Mouthwash) în asociere cu pasta de dinţi cu fluor pentru a beneficia de protecţie suplimentară împotriva efectelor substanţelor acide din alimentaţia zilnică.
 • Periază-ţi dinţii cu blândeţe, însă minuţios, cu o periuţă de dinţi cu peri moi sau de duritate medie.
 • Nu îţi peria dinţii imediat după consumul unor alimente sau băuturi foarte acide deoarece acesta este intervalul în care vulnerabilitatea smalţului la uzură este maximă.

Pentru mai multe informaţii despre eroziunea acidă, apăsaţi aici.

* Bourgeois, D. et al. Is Dental Erosion and dental hipersensibility: a Public Health Problem: Rationale of the European Collaborative Study. Presented at 101st FDI Annual World Dental Congress, 28 – 31st August 2013, Istanbul, Turkey.
** pentru eroziunea acidă a dinţilor, valabil pentru marca SENSODYNE® PROSMALŢ™, conform studiului IPSOS, Decembrie 2013.
*** prin periaj regulat de 2 ori pe zi


CHRO/CHSENO/0039/14/apr

Află mai multe despre cum poți avea grijă de sănătatea zâmbetului tău!

Află mai multe
Află mai multe
Află mai multe
Află mai multe
Vezi lista

Consultaţii stomatologice gratuite

Detartraj gratuit în cabinetele marcate cu iconiţa

IMPLICĂ-TE ȘI

DĂRUIEȘTE

UN ZÂMBET!

Mărci deținute de sau licențiate societăților din grupul GSK. ©2017 aparține grupului de companii GSK sau utilizatorilor licențiați.
Termeni și condiții de utilizare   Politica de confidențialitate   Contact   Cookie-uri